Search
Close this search box.

Szent Imre Plébánia

Soós Gábor

A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségiztem, zenei tanulmányaimat a gimnáziummal párhuzamosan folytattam a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában Hoffmann Lászlónál, valamint Alföldy-Boruss Csillánál.
1999-ben felvételt nyertem a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, valamint a bécsi Zeneakadémiára (Universität für Musik und darstellende Kunst). Orgonatanáraim Budapesten Lehotka Gábor, valamint Ruppert István és Pálúr János voltak. 2002-ben én képviselhettem a Zeneakadémiát a prágai Bach-fesztiválon, melyre a Visegrádi Országok rendezésében került sor.
2004. szeptemberétől a neves amszterdami Zeneakadémián (Conservatorium van Amsterdam) folytathattam orgona tanulmányaimat Prof. Pieter van Dijk osztályában. Játszottam számos híres orgonán és az elmúlt években hangversenyeket adtam többek között Ausztriában, Csehországban, Hollandiában, Németországban, Spanyolországban, Szlovákiában és természetesen Magyarországon is.
Több hazai és külföldi mesterkurzus aktív résztvevője voltam, Gárdonyi Zsolt, Koloss István, Dick Koomans, Felix Friedrich, Francesco di Lernia, Gustav Leonhardt, Jacques van Oortmerssen, Ludger Lohmann, Menno van Delft, Ton Koopman, Edoardo Bellotti irányításával.
A 2005-ben megrendezett hollandiai Govert van Wijn Orgonaversenyen I. díjat nyertem. A verseny a híres R. Garrels-orgonán került megrendezésre, amely 1732-ben épült.
2006-ban diplomáztam a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (orgonaművész, -tanár), másoddiplomámat három éves hollandiai tanulmányok után 2007-ben szereztem Amszterdamban. A 2007-ben Alkmaar-ban megrendezett VII. Nemzetközi Schnitger Orgonaversenyen az előkelő harmadik helyezést értem el. Ez a kétévente megrendezésre kerülő verseny, a hozzá kapcsolódó fesztivállal együtt az észak-német barokk orgonazene szerelmesei számára egy világraszóló esemény, ezt mutatja az is, hogy a megmérettetésen 21 országból 47 művész indult. Tanulmányaim befejeztével visszatérve Magyarországra 2007 óta a győri Szent Imre plébániatemplom orgonaművésze és kántora vagyok. A templomi szolgálat mellett tanítok is a győri Egyházmegyei Kántorképző orgona tanáraként. 2007 óta rendszeresen koncertezem a Collegium Musicum Jaurinense Régizene Együttessel.

További információkért, aktuális hangversenyeimért kérem, látogasson el weboldalamra (fejlesztés alatt)