Search
Close this search box.

Szent Imre Plébánia

Nagyheti szertartások24
2024. március 24.
Virágvasárnap és Nagyhét

Március 23-án, Virágvasárnap előtt szombaton, 24-én, Virágvasárnap és 25-én, Nagyhétfőn lesz a Szent Imre templomban a nagyböjti lelkigyakorlatunk. A lelkigyakorlatot Dr. Németh Gábor atya, a Magyar Katolikus Püspöki Kar Titkárságának irodaigazgatója vezeti. A lelkigyakorlat minden napján a 18 órakor kezdődő szentmisén, lelkigyakorlatos szentbeszéd lesz, a szentmise előtt 17 órától, valamint a szentmise alatt pedig szentgyónási lehetőség lesz a kedves testvéreknek.

Március 24-én, Virágvasárnap megkezdődik a Nagyhét. Virágvasárnap a 11.00 órakor kezdődő szentmisén kerül sor a barkaszentelésre, az urnakertben, majd ezt követően a virágvasárnapi körmentre. és körmenetre.

Március 28-án, Nagycsütörtökön, 18 órakor kezdődik a Szentmise az Utolsó Vacsora emlékére. A szentmise keretében megtartjuk a liturgikus előírásoknak megfelelően a lábmosás szertartását. A szentmise végén az Oltáriszentséget átvisszük őrzési helyére, majd Jézus búcsúbeszédét olvassuk, amit rövid csendes szentségimádás követ. Este 9 órakor (21 órakor) szeretettel várjuk a kedves testvéreket Jeremiás Siralmainak éneklésére, virrasztásra az Úrral az éjszakában.

Március 29-én, Nagypénteken, délután 3 órakor (15 órakor) kezdődik Az Úr Szenvedésének Ünneplése. Nagypénteken a rendelkezések értelmében csak egy szertartás lesz templomunkban, melynek végén megnyitjuk a Szentsírt. Szeretettel hívunk mindenkit este 6 órára (18 órára) a Székesegyházhoz, ahonnan indul a nagypénteki városi keresztút.

Március 30-án, Nagyszombaton, este 7 órakor (19 órakor) kezdődik a Vigília szentmise, tűzszenteléssel, a fény liturgiájával és a keresztvíz megáldásával, illetve a keresztelési fogadalom megújításával. Az Eucharisztia megünneplése után tartjuk a feltámadási körmenetet és az ételszentelést. Nagyszombaton, március 30-án, este 6 órakor (18 órakor) nem tartunk szentmisét a templomban. Nagyszombaton reggel 8 órától látogatható lesz a Szentsír a 19 órakor kezdődő szertartásig.

Felhívjuk a kedves testvérek figyelmét, hogy Március 30-án, szombatról vasárnapra virradó éjjel megkezdődik a nyári időszámítás. Kérjük, hogy ne felejtsék el jövő szombaton az éjszakai szertartás után egy órával előre állítani óráikat!

Március 31-én, Húsvétvasárnap a szokott rend szerint lesznek a szentmisék, délelőtt ½ 8, 9 és 11 órakor, valamint este 6 órakor. A délelőtt ½ 8 és 9 órakor kezdődő szentmisék végén megáldjuk a húsvéti ételeket (sonka, tojás, kalács). Kérjük, hogy ezeket a szentmise elején helyezzék ki az e célra előkészített asztalokra.

Április 1-jén, Húsvéthétfőn 3 szentmise lesz templomunkban, délelőtt ½ 8 és 11, valamint este 6 órakor.

Felhívjuk a kedves testvérek figyelmét, hogy az iroda március 25-én, hétfőtől április 4-én, csütörtökig zárva lesz. Az ünnepek két hetében személyesen nem lesz lehetőség hivatalos ügyintézésre. Előzetes időpontot telefonon lehet egyeztetni hétköznapokon a hivatalos órákban. Megértésüket köszönjük!