Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Schiel Vince - templomunk építőjének - életrajza

SCHIEL VINCE

(Oberlichwe, 1886. január 22. – Győr, 1964. március 20.)

építőmester

építési vállalkozó

 

Schiel VinceTanulmányainak nagy részét Ausztriában végezte. A polgári iskola elvégzése után, Brünnben, a Felső Építőipari Szakiskola hallgatója volt, ahol kitüntetéssel érettségizett 1905-ben.

 

Két évig a bécsi Ált. Osztrák Építőtársulat-nál volt építési rajzoló.

1907-1908 között mint önkéntes, egy éves katonai szolgálatot teljesített a tábori tüzérségnél Prágában és Pilsenben. Tartalékos hadnagyi rangot ért el.

1908-1913 között az Osztrák Közmunkaügyi Minisztérium magasépítési osztályán műszaki tisztviselőként dolgozott. Eközben megszerezte az építőmesteri szakvizsgát, majd Bécsben az építőmesteri ipar jogosítványt.

 

1913-ban a Skoda Művekhez szerződött és Pilsenben elkészítette a volt Magyar Ágyugyár Rt. új győri gyártelepe számára az építési terveket és költségszámításokat.

 

1917-ben a „Mérnök” cím használatára kapott engedélyt az osztrák Közmunkaügyi Minisztertől. 1917. február 18-án megkapta az Apostoli Császári és Királyi Fenségtől, addigi munkája elismeréséül a „Koronás Arany Érdemkeresztet”.

Ebben az évben megnősült, felesége nemes nyéki Buday Emma. Házasságukból két fiú született.

 

1914-1924 között a Magyar Ágyugyár Rt. győri gyártelep felépítésénél, építésvezetőként, mint az Építési Osztály főnöke működött. A gyárépítéssel egy időben épült „Lőtér” és „Lakótelep” összes építési munkáinak vezetése is a feladata volt.

 

1924-1926-ig mint önálló tervező és építésvezető dolgozott. Ekkori munkái: a Grab-féle textilipari cégnek új gyárépületek és lakóházak, a győri Szeszgyárnak az igazgatói épülete és egy kétemeletes bérháza. Ezen kívül több kisebb-nagyobb gyártelep létesült irányításával.

 

1926-ban megkapta a „Honosítási okiratot” és letette a magyar állampolgári esküt.

 

1926-ban önálló céget alapított, melyet 23 éven keresztül működtetett.

Ebben az időszakban építette

 

1949-ben az államosítás során ipara megszünt. Először a Budapesti Gyárépítési NV-nél, majd Győrben a Magasépítési NV-nél kalkulátorként, 1951 és 1953-között a 48. sz. Építőipari Tröszt műszaki osztályán, mint árelemző dolgozott. 1953-ban áthelyezték a Tröszt tervező részlegéhez, organizátori, tervezői és kalkulátori minőségben. A Tröszt megszűnése után részlegével együtt a Győr-Sopron megyei Állami Építőipari Vállalathoz került. 1958-tól nyugdíjba vonulásáig az ÉM. Győri Tervező Vállalat, Győr-Sopron megyei Tervező Irodájában dolgozott.

 

A győri Szent Imre templom altemplomában nyugszik.

 

Az életrajzot összeállította: Schiel Ottmár