Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Schola

Templomunk scholája "jogelődjének" tekinti azt a fiatalokból álló kórust, amely a 80-as évek elején Butsy Lajos káplán atya kezdeményezésére az ő, majd később Szemenkár Mária vezetésével szolgált, akkoriban a fél 12-es miséken. A 80-as évek második felében Smudla Tamás káplán atya hívott létre gyerekekből egy scholát. Ez a gyermek-schola a diákmiséken működött közre. 1990-től vettem át a schola vezetését, amely gyermek-scholából a gyermekek felnövekedésével, szülők, majd más felnőttek bevonásával néhány év alatt "felnőtt", azóta rendszeresen az ünnepi miséken (vasárnap a délelőtti 10-es szentmiséken), a hétköznapra eső egyházi főünnepeken, néha ünnepeken teljesít szolgálatot. Halottak napjának és Szent Imre ünnepének előestéjén matutinumot, nagycsütörtökön este a lamentációt vezetjük.

A schola zenei irányítását a 90-es években ifj. Wasztl János, később Somfai Elemér vette át.

2006. óta Simonné Braun Ildikó a schola karnagya.

Próbáinkat szeptember elejétől június végéig rendszeresen szerda esténként 3/4 7-től 1/4 9-ig tartjuk és természetesen a szentmisék előtt is tartunk egy rövid próbát, beéneklést.

Zenei szolgálatunk elsődlegesen a szentmisék állandó (Kyrie, Gloria, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei) és változó (introitus, graduale, alleluja, communio) magyar gregorián tételeinek vezetésére terjed ki, melyet időnként latin tételekkel is kiegészítünk. Megjelenésétől fogva használjuk az Éneklő Egyházat, melynek anyagát két éve kibővítettük a Graduale Hungaricum tételeivel.

Lehetőségeink szerint ezt a gregorián repertoárt bővítendő éneklünk egy-egy többszólamú motettát is.

Mindegyik szólamunkba örömmel várjuk jó hangú, Istent énekükkel dicsérni szerető új tagok jelentkezését a próbákon vagy a szentmisék után a kórusban.


A hangfelvételen a schola Bárdos Lajos Szent Imre c. motettáját énekli.