Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Benkó Attila atya búcsúmiséje - 2023.07.30.

Éppen 6 évvel ezelőtt, 2017. augusztus 1-jével hozta létre Veres András megyéspüspök úr a Győri Kórházlelkészséget és nevezte ki kórházlelkésszé Benkó Attila atyát, aki a kórház szomszédságában levő Szent Imre Plébániára költözött.

Amellett, hogy bármikor (beleértve a Covid legnehezebb időszakát is) elérhető volt a betegek számára, bekapcsolódott plébániánk életébe is, imacsoportot vezetett, létrehozta a laikusokból álló csoportot, amely a kórházlelkészi szolgálatban volt segítségére, rendszeres hétköznapi szentségimádásra hívta a szentimréseket, rendszeresen gyóntatott, misézett Gyirmóton és a Szent Imre templomban is, ahol leginkább a vasárnap esti szentmiséken találkozhattunk vele. 

Attila atyát a püspök úr augusztus 1-jével Mosonmagyaróvárra helyezte, s nem véletlenül az utolsó ünnepélyes szentmisét az elmúlt vasárnap, július 30-án este mutatta be templomunkban. 

Az ünnepélyes búcsúmisén megteltek templomunk padjai a Szent Imre templom és a gyirmóti Szent László templom híveivel, szép számmal szolgáltak az oltár körül ministránsaink, a zenei szolgálatot Kurucz Borbála és a schola látta el, Attila atya "kedvében járva" a szentmise liturgikus énekeinek összeállításával. 

Búcsúbeszédében Attila atya Viktor Emil Frankl, a zsidó származású osztrák neurológus és pszichiáter, filozófus és pszichológus gondolatait, tanítását osztotta meg a hívekkel, aki, miután szüleit és várandós hitvesét is koncentrációs táborban veszítette el, s maga is három év után szabadult onnan, megírta "...és mégis mondj igent az életre! című könyvét". Azok élték túl a haláltábort, akik még láttak értelmet az életükben, de nem az az igazi kérdés, hogy mi az élet értelme, hanem hogy mit vár tőlem az élet... Az életünknek úgy adhatunk értelmet, hogy cselekszünk, alkotunk valamit, létrehozunk egy művet. A másik mód, hogy átélünk valami szépséget, élményt, befogadunk (és továbbadunk) élményeket. S ha már mindkettő bezárul előttünk, akkor azzal, ahogy viszonyulunk sorsunkhoz, elfogadjuk, vállaljuk azt.

A szentmise végén a Szent Imre és a gyirmóti Szent László egyházközségek nevében a két plébániai tanácsadó testület alelnökei, majd végül Tamás atya köszönt el a búcsúzó Attila atyától, aki a szentmise után még hosszasan elbeszélgetett a templom előtt és a templomkertben a tőle elbúcsúzni érkezett testvérektől.

Isten áldása kísérje Attila atyát új állomáshelyén is, s reméljük, hogy minél többször lesz alkalmunk találkozni vele templomunkban is. 

A képre kattintva tekintsék meg a búcsúmiséről készült fotógalériát is.