Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Művészeti értékek - Szobrok a templom előtt, a főbejárat

 

<Vissza a Művészeti értékek - Tartalom oldalra>

A képre kattintva megtekintheti galériánkat!1. Szent Imre szobor

A templom előtt Szent Imre herceg szobra áll. Tömör kőanyag, 4 m magas. A herceg fején sisak, rajta egyszerű korona. Kezében liliom és kard. Testét palást takarja, lába a vadkant tiporja, mely életét kioltotta. A szobor Varga Ferenc szobrászművész alkotása.

 

 

 

 

 

 

 

A képre kattintva megtekintheti galériánkat!

2. Jézus szíve szobor

A Jézus Szíve szobor Ohmann Béla munkája. A szobor 2007-ig, a szentély átalakításáig, a szentély jobb oldalán, a tabernákulum (szentségtartó) helyén állt. A szentély átalakításakor a szobor a templomépület bal oldalára (az altemplomhoz vezető külső lejtős utcácska melletti talapzatra) került.

 

 

 

 

 

 

 

A képre kattintva megtekintheti galériánkat!

3. A főbejárat

A templom főbejáratának homlokzatát és két pillérét Kovács Margit művészi kerámiája, majolika szőnyegdísze ékesíti. A képen ismétlődik Krisztus monogramja - XP. A vízszintes ábrázolás a három isteni erényre tanít: hitre, reményre; szeretetre. A függőleges oszlopokon a négy sarkalatos erény képi megformálása látható: okosság, igazságosság, lelki erősség, mértékletesség. Mindegyik az XP-jelből meríti erejét.

 

 

 

 

A képre kattintva megtekintheti galériánkat!4. Szárnyas faajtók

A templomba három szárnyas faajtón léphetünk be. A három kapu a Szentháromságot érzékelteti. Rajtuk hat szent kis alakú feje, bronz domborműve látható: Margit és Erzsébet szerzetesek, Adalbert és Gellért püspökök, István és László királyok. A plakettek gróf Teleki Mária munkái.

 

 

 

 

 

 

 

 

>>Tovább: Előcsarnok, kovácsoltvas bejárati ajtók, áldoztatórács >>