Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Templomunk története - 2.

Tartalom

2) Az egyházközség megalakulásának előzményei

Az 1920-as években Győr-Nádorváros nagyot fejlődött. A Szent Háromság utca és a Körkemence utca (ma Szigethy Attila utca) vonalától délre, az Erzsébet liget térségében, ahol addig szántóföldek, kertek voltak, gyors ütemben családi házak épültek, új utcák létesültek. Az ideköltözött katolikus hívek a Szent Háromság Kórház kápolnájába és a távoli Kálvária utca Szent Kamillus templomába jártak szentmisére. A fejlődő városrész lakói új templom építésére jelentették be igényüket. 1927-ben ezt Winkler Mihály nádorvárosi plébános közvetítette a Győr városi közgyűlésen. 1927. december 27-én a győri Dunántúli Hírlap "Katolikus problémák" cím alatt közölte a városrész templom iránti igényét.

1929. őszére az Erzsébet liget mellé megépült az új állami elemi népiskola. Sikerült elérni, hogy a tornaterem végéhez egy kis szentély, kápolna-fülke épüljön. Ez tolóajtóval elkülöníthető volt a tornateremtől. Itt 1929. november 1-én a Székesegyháztól kölcsönbe kapott oltáron bemutatásra került egyházközségünk első szentmiséje. A következő évben új márványoltáron misézett Ragats János apátkanonok, belvárosi plébános. (A márványoltár később az új alsótemplomban került felállításra). Ezután minden vasárnapon és ünnepnapon tartottak itt szentmisét a hívek számára. 1930-tól 1935-ig itt miséztek: Bene István, Havas Zoltán, Németh Alajos és Kövecses József.

Az új városrész katolikusai a Szent Kamillus egyházközség szervezetébe tartoztak. Ennek képviselőtestületébe beválasztották a szerveződő új közösség néhány tagját, többek között Szabados János iskolaigazgatót is. 1931-ben itt alakult meg a templomépíttető bizottság, amelynek elnöke Szabados János lett. A bizottság azonnal megkezdte tevékenységét egy új templom felépítése érdekében. Kérésüket előadták a püspöknél, a kerületi esperesnél és a polgármesternél, majd hivatalosan is telket kértek Győr városától az Erzsébet-ligetben. 1932-ben Fetser Antal megyéspüspök megtekintette és jóváhagyta az építendő templom színhelyét. 1934. május 29-én a város közgyűlése határozatban biztosított az Erzsébet ligetben ingyenesen ll00 négyszögöl telket a templom és a plébánia céljára.

<Előző

Következő >