Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Házasságkötés

Szeretettel kérjük a jegyespárt, hogy személyesen jelentkezzen a plébániahivatalban az esküvői időpont, nászmise kérése, a jegyesoktatás és a részletek megbeszélésére minden évben február 1-ig, de legkésőbb három hónappal az esküvő előtt. (Amennyiben valamilyen oknál fogva a három hónapos határidőt már nem tudják teljesíteni, kérjük, hogy személyesen Dr. Balázs Tamás plébános úrhoz forduljanak.) A házasságra való készület egy hat alkalomból álló jegyesbeszélgetés keretében történik, melyek alkalmával házaspárok, szakemberek (orvosok, lelkészek, szaktanácsadók), gyakorló családanyák és családapák segítségével készülnek fel a szentségi házasságra.

Szükséges adatok és iratok:

  • jegyesek neve, vallása, lakcíme
  • születési és keresztelési adataik
  • szüleik neve, vallása, lakcíme
  • tanúk neve, vallása, lakcíme, igazolás a lakcím szerinti illetékes plébániáról, hogy tanú tisztséget betölthet
  • telefonszám, e-mail cím

Az anyakönyvezéshez szükséges iratok beszerzése a jegyesek vallása szerint eltérő:

  • Ha mindkét jegyes római katolikus vallású: szerezzék be keresztlevél másolataikat a keresztelési plébániákon (amennyiben nem a Szent Imre plébánián keresztelték), melyek ne legyenek 3 hónapnál régebbi keltezésűek az esküvőre való bejelentkezéshez képest. Ezt követően, kérjék ki a lakóhelyük szerint illetékes plébánián a házasságkötési engedélyt (elbocsájtó). Ha valamelyikük plébániánk területén lakik, természetesen nincs szükség ilyen engedélyre.
    Ha nem plébániánkon történik a jegyesoktatás, a jegyespár a felkészítő paptól hozzon erre vonatkozó igazolást.
  • Ha az egyik jegyes keresztény, de nem római katolikus vallású: (vegyes-vallás esete) a nem római katolikus jegyes, vallása szerint, igazolást szerezzen be a keresztelés tényéről. A jegyesoktatást végző atya jegyzőkönyvet vesz fel a katolikus jegyessel. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása)
  • Ha az egyik jegyes nem keresztény vallású, vagy kereszteletlen: (valláskülönbség esete) a jegyesoktatást végző atya jegyzőkönyvet vesz fel a katolikus jegyessel, és azt mellékelve az Egyházi Hatóságtól engedélyt kér a házasságkötéshez. Már a jelentkezéskor kell tisztázni e kérdést, mert az engedély beszerzésének időszükségletét – kb. 1 hónap - figyelembe kell venni az esküvő kitűzési időpontjánál. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása)

 

További kérdésekkel kérjük, forduljanak bizalommal hivatali időben irodánkhoz!