Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Az orgona a felújítás előtt

 

Templomunk első orgonájának építését a Fővárosi Művészi Kézműves Vállalat Orgonaüzeme kezdte meg 1961-ben. Szigeti Kilián OSB - aki a hárommanuálos, elektromos traktúrájú orgona tervét készítette - a Régi magyar orgonák: GYŐR c. könyvében (1977-ben jelent meg) megemlíti, hogy a hangszer még befejezésre szorul! Nem tudjuk, hogy 1961-től 1977-ig pontosan mi készült el, milyen regiszterek álltak rendelkezésre. Az orgona tervezett diszpozíciója a következő volt:

 

 

I. Manual :  
(Hauptwerk, C-g3, 56 hang)  
1.  Principal               8’
2.  Hohlflöte               8’
3.  Salicional             8’
4.  Oktav                    4’
5.  Rohrflöte              4’
6.  Blockflöte             2’
7.  Superoktav           2’
8.  Mixtur IV             1 1/3’
   
II. Manual :  
(Positivwerk)  
1.  Gedackt                8’
2.  Principal               4’
3.  Waldflöte              4’
4.  Oktav                    2’
5.  Larigot                  1 1/3’
6.  Quartan                2/3’+1/2’
Tremolo  
   
III. Manual :  
(Schwellwerk)  
1.  Koppelflöte           8’
2.  Gemshorn             4’
3.  Nasat                     2 2/3’
4.  Sifflöte                  2’
5.  Terz                      1 3/5’
6.  Zimbel III             1/3’
Tremolo  
   
Pedal:  
(Pedalwerk, C-f1, 30 hang)  
1.  Subbass                16’
2.  Oktavbass             8’
3.  Cello                      8’
4.  Quint                     5 1/3’
5.  Koralbass             4’

 

Normál kopulák,
a' = 440 Hz

 

 

Az orgonaszekrény egy egységet alkot, homlokzata "csupasíp" konstrukció, a korabeli orgonaépítés jellemzői láthatóak rajta. Nemcsak sípokból áll, hanem egyszerű sípnak tűnő horganycsövek is vannak a homlokzatban.

A játszóasztal elektromos vezérlésű, tűs kopulákkal. Ez a technika elavult, és rengeteg meghibásodási lehetőséggel bír. A manuál billentyűsorainak bélelése kopott, emiatt már nagy a "kotyogásuk", regiszterkapcsolói kontakthibás, elavult konstrukciók. Setzer-kombináció nincs, szabad kombinációból kettő van, megbízhatatlanul működnek.

A szélládák rossz konstrukciójú kúpládák, az összes meglévő hibájukkal együtt. Felújításuk értelmetlen vállalkozás volna, hiszen az orgona minőségében nem történne lényeges változás. 1996-ban Radó Tamás, a templom akkori plébánosa új főmű-szélláda készítésével bízta meg Takács Péter orgonaépítő mestert, aki előrelátóan a régi kúpládás rendszer felújítása helyett új csúszkaládát épített az orgonába. Ez a szélláda most is jól működik, tartalmaz ugyan pneumatikát, de átalakítható a korszerűbb megoldásra (az 1996-ban ráfordított összeg csak pneumatikával kombinált megoldásra volt elegendő).

A kúpláda (azaz, annyi szelep ahány síp) mint tudjuk, az orgonaépítészet egyik zsákutcájának minősült. Legfőbb jellemzője a működésében pontatlan, a billentyűleütéstől számítva időben késve megszólaló hang. Ezt a problémát a sípok szelepei alatt elhelyezkedő membránok okozzák.

Az orgona jelenlegi traktúrája elektropneumatikus, melynek leggyengébb láncszeme a pneumatika. Elektronikus kopulái szintén elavultak a mozgó alkatrészt tartalmazó tűs kapcsolók miatt.

A Ventus fúvómotor jó minőségű német termék. Légzsákjai "nehezékkel", súlyokkal állítják be a levegőnyomást. Hibája, hogy a tehetetlenségi erő miatt rázkódik az orgona hangja a billentyű lenyomásakor.

A sípok anyaga felerészben horgany és ón, valamint fa. A hangzás szempontjából kényes fekvésekben sajnos sok a horgany síp, továbbá menzúrálásuk nem megfelelő a templom akusztikájához.

 

Soós Gábor

I. Manual :