Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Eseménynaptár

Év szerint Hónap szerint Hét szerint Ma Keresés Ugrás a hónaphoz

Szent Filoména ugyan nem szerepel a mai liturgikus naptárban, templomunk előcsarnokában található ábrázolása (Feszty Masa festménye) nagy népszerűségnek örvend híveink körében, ezért mégis megemlékezünk róla templomunk liturgikus naptárában.

Élete

Egy őskeresztény kislányból - hogy hitét megtarthassa - vértanú lesz tizenhárom éves korában. A kislány, akit gyorsan temetnek el Róma katakombájában,nevét terrakotta táblára vésik fel kínzóeszközei jelképeivel együtt. A "kis" szent maradványait 1700 évvel később egy régész csoport tárja fel. Ezzel megindul egy csodálatos,szinte megmagyarázhatatlan sorozata a történéseknek,csodák melyek a Szent Filoména és a Mennyei Atya szeretetét bizonyítják az emberek felé.

Filoména kilétére a terrakotta táblán kivül nem utalt semmi. Kezdetben a "kis" szentről nem tudtak semmit. A római történetírók nem jegyeztek fel róla semmit. Ám Filoména megmutatta az ima erejét és egy jámbor apácának Maria Luisa de Gesu a "Fájdalmas Istenanya" közösség megalapítójának kinyilatkoztatta életét a kis Filoména.

Egy kis görög állam királylánya volt, a királyi párnak nem lehetett gyermeke, miután felvették a kereszténységet, a következő évben gyermekük született, akinek a Filoména nevet adták, a fényről elnevezve. Mindez a kegyetlen Diocletianus császár uralkodásának idején. A császár hadat üzent a kis államnak,így a király és a kis Filoména Rómába utazott, hogy békét kérjenek a császártól. A császárnak megtetszett a kislány szépsége és a békéért cserébe a lány kezét kérte. A kislány elutasította a kérőt, hisz 11 éves korában tisztasági fogadalmat tett mennyei jegyesének, Jézusnak.

A császár börtönbe vetette a kislányt,hogy így hasson rá. A börtönben Filoménának megjelent a Szent Szűz és a Kisjézus, hogy vigasztalják a gyermeket. Miután látta, hogy ez nem törte meg a lány akaratát, elrendelte, hogy kínzással félemlítsék meg. Oszlophoz kötötték és szidalmak között ostorozták. Visszavitték a börtönbe, hogy ott haljon meg, ám Isten angyala meggyógyította. A császár erre elrendelte, hogy egy vashorgonyt kössenek a nyakára és dobják a Tiberisbe. Az angyalok segítségével Filoména megmenekült. A ruháját egy csepp víz sem érte. Majd nyílzáport zúdíttatott a gyermekre, amitől halálos sebet szerzett. A börtönben a Jóisten gyenge álmot küldött rá, amitől szebben ébredt,mint valaha. Majd a császár elrendelte, hogy tüzes nyilakkal végezzék ki, ám a nyilak megfordulva a katonákat találták el. Erre a császár elrendelte a gyermek fejének vételét. A lány lelke dicsőségben és győzelemben szállt a mennybe egy pénteki napon, délután három órakor, augusztus 10-én. A csodák láttán sokan felvették a kereszténységet.

A hozzá kapcsolható csodák

Filoména nevéhez több száz csoda fűződik. Az ereklyéit egy olasz kisváros Mugnano del Cardinale-ban láthatjuk. A csodák többsége ebben a városban történt. Azon a napon, mikor az ereklye megérkezett a városba, 1805. augusztus 10-én.

Egy édesanya hozta a templomba nyomorék gyermekét, az átváltoztatás szavainál a születése óta béna gyermek mozogni kezdett és a szentmise végeztével saját lábain jött ki a templomból. Egy vak kislány szemeit az édesanyja az ereklye mellett égő mécses olajával kente meg, amire a gyermek látni kezdett. A mécses olajához mai napig csodás gyógyulások kapcsolódnak. A legnagyobb csoda egy francia fiatal lány gyógyulásához fűződik, a neve Pauline Marie Jaricot. E csoda következménye volt, hogy Filoménát a szentek sorában tisztelhetjük.

Filoména nevéhez sok száz dokumentált csoda fűződik, a mai napig történnek a nevében gyógyulások, megtérések az egész világon.

Utóélete

Történészek a XIX. sz.-ban kétségbe vonták vértanúsága tényét, ennek hatására a Rítuskongregáció 1961-ben ünnepét törölte a liturgikus naptárból. A nevéhez kapcsolódó csodák azonban tagadhatatlanok, és tisztelete a 19. század racionalista és liberális világában rendkívül erős támasza volt a hitnek, s így van ez azóta is.