Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Ma Keresés Ugrás a hónaphoz
Szent Apollinaris püspök és vértanú

720StApollinaris Aranyszavú (Krizológ) Szent Péter szerint, aki Ravenna püspöke volt (lásd július 30.), a város első püspökeként ünnepelte őt a hívek közösségével együtt. A hitéért elviselt kínzások következtében halt meg. Egy későbbi forrás szerint antiochiai származású volt, s maga Szt Péter küldte Ravennába. Miközben hirdette az evangéliumot, csodákat tett. Amikor Keletre száműzték, folytatta apostoli tevékenységét, majd visszatért Ravennába, ahol vértanú. lett. Sírja a róla elnevevezett ravennai S. Apollinare in Classe bazilikában van.

A bazilikában a csodálatos apszismozaikon látható: antik miseruhában, érseki palliummal a vállán, kitárt kézzel imádkozik. Kétoldalt hat-hat bárány, az általa vezetett hívek szimbólumaként. Vértanúsággal tett bizonyságot Krisztusról, akinek kifürkészhetetlen gazdagságát hirdette a nemzeteknek a második század végén. Nemcsak itt, hanem Rómában is több templomot emeltek tiszteletére. A középkorban nagyon elterjedt volt a tisztelete.

Forrás: Új Ember, Magyar Katolikus Lexikon