Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Boldog Apor Vilmos ereklyéje templomunkban - 2015.03.14.

A Dr. Pápai Lajos megyéspüspök által meghirdetett Apor-év egyik legjelentősebb  eseménysorozata a vértanú püspök ereklyéjének "zarándoklata" az egyházmegye templomaiba. A Szent Imre templomban március 14-én, szombaton fogadtuk Apor Vilmos ereklyéjét, amely számunkra különös jelentőséggel bír, hiszen 1943 június 3-án ő szentelte fel templomunkat. 

Az ünneplés délután 5 órakor kezdődött, amikor Tamás atya ünnepélyesen elhelyezte az ereklyét a tabernákulum mellett, a püspök portréja előtt. A szentségimádási órában Boldog Apor Vilmos gondolataival, írásaival elmélkedhettünk az Oltáriszentség előtt, majd Boldog Apor Vilmos litániáját imádkoztuk. A szentóra szentségi áldással ért véget.

Este 6 órakor kezdődött az ünnepi szentmise a vértanú püspök ereklyéjének jelenlétében. Szentbeszédében Tamás atya felidézte Apor Vilmos életútját, vértanúságának történetét, idézte azt a számunkra különös üzenettel bíró beszédet, amelyet templomunk felszentelésekor mondott, s azt a végső tanítást, amelyet halálos ágyán, búcsúzóul üzent - számunkra is.

A szentmisét követően az ereklyét rövid körmenetben a Szent Imre oltárhoz vitte Tamás atya és itt fejezhettük ki tiszteletünket annak megérintésével, majd visszahelyezte tartójára az ereklyét, hogy aki akart, még tovább imádkozhasson előtte, vértanú püspökünk közbenjárását kérve. S bár már az orgona is elhallgatott, fülünkben még továbbra is zengett az este folyamán többször is elhangzott ének: "Istenadta pásztor, köszöntünk ma százszor..." 

RSS feliratkozás

Kövessen bennünket!